Hoeveel soorten nee zijn er denk je?

Hoeveel soorten nee zijn er denk je?

De nee vanuit angst, de nee vanuit intuïtie en de nee vanuit alle consequenties in een split second kunnen overzien. Wellicht zijn er meerdere soorten, maar dit zijn de nee’s die ik ken. Een nee vanuit liefde zou je misschien nog kunnen bedenken, alleen zit daaronder vaak de angst dat er iets gebeurd met deze persoon of in een situatie, dus dan kom je weer uit op de nee vanuit angst.

Ik gebruik ze eigenlijk alle 3 wel moet ik eerlijk bekennen.

Mijn kinderen vinden dat ik snel nee zeg. En snel. Vaak ook als hun vader eerst een ja geeft. Alleen denk ik zo snel in consequenties (heeft wat jaren training gehad), waardoor ik in rap tempo (soms schrik ik er zelf van) alle scenario’s kan overwegen.

Ook zeg ik soms te snel nee. Maar die komt eigenlijk altijd wel vanuit een vorm van angst. Ik ben redelijk ‘bang’ opgevoed, omdat mijn moeder overal gevaar in zag. Dat maakte dat ik ook veel keuzes vanuit die angst heb gemaakt. Van nieuwe dingen doen, mijn mening over tatoeages, reizen naar het Oosten, andere culturen, dit soort dingen. Er zaten ook goeie dingen tussen natuurlijk, don’t get me wrong.

Hoewel ik nog steeds het niet nodig vind en dat het kan, dat een kind ’s avonds laat over straat gaat en ik het rondhangen op straat ronduit vervelend vind, komt er een moment dat je ze los moet laten. Vertrouwen op dat wat je tot dit moment hebt proberen bij te brengen, genoeg is dat ze goede keuzes maken. En ik kom echt wel eens terug op mijn nee. Dan leg ik ook uit waar de eerste nee vandaan is gekomen, vanuit die angst.

Soms denk ik wel eens ‘oh my wat moeten mijn ouders vroeger veel wakker gelegen hebben!’ Tegenwoordig vraag je om hun locatie en je ziet waar ze zijn. Soms rustgevend, maar de controle wordt wel groter want het ook wel weer angstiger maakt. Nou goed verhaal dit weer, cirkeltje rond.

Een nee vanuit angst is bij mij ook de angst voor nieuwe dingen. Als je mij al een tijdje volgt, zou je denken ‘seriously?’ Ja, een grote angst voor nieuwe dingen. Dat kan op zakelijk gebied iets zijn, de beren zijn niet groot genoeg, het zijn complete zoo’s die in de weg liggen. Nieuwe systemen bijvoorbeeld. Altijd een uitdaging. Maar het kan ook iets nieuws op vakantie zijn, op de bonnefooi ergens naar toe gaan en daar maar kijken hoe of wat? Hell no! Het liefste zoek ik alles van te voren tot op de bodem uit, maar gelukkig heb ik een man die in dit soort dingen gewoon gaat en we ontdekken wel.. Menn wat heeft me dat al op mooie plekken gebracht. Zonder zijn doorzettingsvermogen en gevoel voor avontuur had ons anders nooit naar Venetië gebracht vanuit het Gardameer. Gelukkig gaat dit tegenwoordig steeds beter en ga ik de uitdagingen aan omdat ik sneller naar het grotere plaatje kan kijken.

Dan is er de nee vanuit intuïtie. Dat vind ik de mooiste en de moeilijkste tegelijkertijd. Deze is namelijk niet uit te leggen. Dit is een stemmetje wat zo zachtjes fluistert dat het moeilijk is om die soms te horen (of te voelen). Ik heb hier geleerd naar te luisteren en in mijn geval (ook naar mijn Human Design type) mag ik direct naar de nee luisteren. Hij is er ook direct. Het is bij mij een ja of een nee, er tussen in is er niet.

Soms maak ik nog keuzes vanuit verkeerde beweegredenen. Keuzes om te pleasen, om iets goeds te doen, maar daarin ga ik vaak mezelf voorbij. Ik mag dan ook weer corrigeren. Laatst heb ik van een goeie vriend iets geleerd over de dramadriekhoek, rollen als de aanklager, de redder en het slachtoffer. De redder is iemand die ik heel vaak in mezelf herken. Altijd oplossingen bedenken, helpen waar ik kan, ‘nee joh ik heb de tijd, laat mij maar’, ook al heeft dit als gevolg dat ik mezelf in een situatie zet die niks met mij te maken heeft. En voor ik het weet zit ik er middenin en is de weg eruit moeilijker dan erin.

Wat ik de laatste tijd (helaas op een harde manier) geleerd heb, is dat ik terug mag komen op eerdere keuzes. Simpelweg omdat ik de tijd voor mezelf nu heel hard nodig heb. En ik ben blij dat ik snel keuzes kan maken, dit maakt alleen maar dat ik sneller tot de conclusie kan komen dat het een verkeerde keuze is. Keuzes kan ik en niemand ongedaan maken, maar je kunt wel een nieuwe keuze maken. Op elke moment. En wat ik al jaren zeg en menig mens ook gebruikt is ‘corrigeren kan je leren’. Dus voor mij komt deze tijd nu. Tijd van corrigeren. Tijd van meer nee zeggen. Tijd van beter luisteren naar dat hele zachte stemmetje.

Naar welke nee luister jij vaak?

Lees verder