Je bent niet zwak.

Als je klap na klap opvangt als een boksbal, dan ben je fucking sterk!

Wat is dat toch dat je als gepest persoon mega beschadigd opgroeit en er niemand, maar dan ook niemand tegen je zegt dat je eigenlijk heel sterk bent. Dat het dus eigenlijk heel stiekem misschien een groot gek compliment is?

Ja je bent anders.. daarom pakken ze je.

Heb je wel eens nagedacht waarom ze je pakken? Want je bent sterk! Huh, ja. Sterk.

Ik kan me voorstellen dat je denkt ’hé Aniet, je bent niet goed bij je kanarie!’ Maar laat het mij je uitleggen, in ieder geval hoe ik het heb leren zien. Nee, ik heb deze wijsheid echt niet van mezelf, dit heb ik jaar in jaar uit sinds mijn 26e op een andere manier bekeken en aangepakt. Nu bijna 20 jaar later durf ik te zeggen ‘ik was gewoon heel anders en heel sterk’.

Een dun latje, als je daar een beuk tegen geeft, knakt het en is het stuk. Een sterke stronk, daar kan je op inbeuken, die breekt niet. Scheuren ja, barsten ja, groeit het goed dicht, heel moeilijk. Je weet altijd dat die scheuren er zitten. Soms zo diep dat niemand ziet dat er zoveel scheuren zaten, er is een mooie nieuwe laag mos op gegroeid.

Sjesus wat een heerlijke metafoor hahaha, schrik er zelf van! Ik zou er wat mee moeten doen dat schrijven..

Anyhow! Het is een enorme tegenstrijdigheid natuurlijk met hoe de maatschappij de ‘slachtoffers’ bekijkt en aanpakt. Jarenlang heb ik er zelf ook in ‘gehangen’. En alleen maar omdat dit is hoe ik mezelf ook zag. Zielig, kleinzerig (word je gek genoeg vanzelf wel). Je denkt dat je een softy bent, maar je bouwt eigenlijk alleen maar meer schermen, maskers, muren (hoe je het ook wilt noemen) op. Om daar vervolgens weer doorheen te breken. Sodejozes dat neemt wat werk in beslag om weer tot je eigen kern te komen. Trust me.. I’ve been there!

Om tegen iemand die gepest is te zeggen ‘hé je bent eigenlijk fucking sterk!’ is natuurlijk wel de omgekeerde wereld. Maar laten we het eens omdraaien. Onze pesters. Wanneer moet je bewijzen dat je sterk bent? Als je denk dat je sterk bent of als je zelf niet gelooft dat je sterk bent? Als je het moet bewijzen geloof je het zelf natuurlijk niet! Dus eigenlijk zijn de pesters zelf mega onzeker of voelen ze zich onveilig door wat voor dingen dan ook. Meestal komt het voort uit een thuis situatie, die ze dan vervolgens projecteren op school. Of andersom. Ze worden op school gepest en pakken thuis een broer of zus om zich op af te reageren. Actie geeft reactie.

Om de pesters te laten inzien dat ze eigenlijk zelf heel zwak zijn, of beschadigd (want dat is het natuurlijk eigenlijk), geeft in mijn optiek meer resultaat dan een slachtoffer zielig te maken. En een school zal dit beleid niet beamen, maar het gebeurt wel.

Oh en wat ik ook zo irritant vind! School kan het pesten zo bagatelliseren! Naar een ‘algemene’ oplossing.. nee koppen tegen elkaar en direct in gesprek! Wat maakt dat je jezelf zo zwak ziet dat je een ander op jouw niveau probeert te trekken. Wat maakt dat jij je zó onveilig voelt dat je iemand anders ook dat gevoel wilt geven?

Hoe zou het dan gaan? Ik denk dat ik er mee aan de slag ga. Noem het maar mijn missie.

Ga je mee op mijn missie?

Lees verder